Guide til Lechuza Pon
Hvad er Pon?
Pon er et plantesubstrat, og kan bruges i stedet for pottemuld eller du kan blande det i jorden. Pon består af forskellige mineralsten som zeolit, pimpsten, lavasten og gødning til de første 6 måneder. Det virker som en buffer, da det absorberer overskydende gødning, og frigiver det når det er nødvendigt.
Fordelene ved pon
En af de største fordele ved pon er at det forhindre svampeangreb og at skadedyr, som fx sørgemyg i at formere sig. Sørgemyg trives i våd pottemuld, og lægger æg i jorden. Så ved at skifte til pon, undgår du de små irriterende fluer i dine potteplanter.
Derudover har pon også den fordel at det ikke skal udskiftes ligessom med pottemuld. Pon holder i mange år og kan genbruges igen og igen. Du skal blot huske at tilføje regelmæssig gødning, så planterne får de næringsstoffer, de har brug for.
Hvordan bruger du pon?
Du kan bruge pon alene, som en erstatning for pottemuld, sammen med pottemuld fx i bunden af potten som drænlag, eller til planter i semihydrokultur (planter der står i et uorganisk vækstmedium med vandreservoir).
Hvilke potter bør du bruge?
Når du planter i pon, anbefaler vi at du bruger klare plastpotter. Både så du kan følge med i røddernes udvikling, og så du kan se hvor meget fugt, der er i potterne. Det er nemlig den nemmeste måde at følge med i om dine planter mangler vand. Mange bruger også selvvandende potter med indbygget vandreservoir, da pon er et fantastisk medie til planter i semihydrokultur. Det er især godt til planter, som eksempelvis Alocasia planter, der trives i et fugtigt miljø.
Når du vælger potter bør du desuden være opmærksom på at drænhullerne ikke er for store, så pon ikke falder ud af hullerne. I så fald bør du dække hullerne til med et net eller lignende.
Overflytning af planter fra jord til pon
Det kan være en god idé at starte med at “pon-vertere” en eller to planter ad gangen, så du får en fornemmelse for plantesubstratet. Ikke fordi det er svært at have med at gøre, men det er jo alligevel lidt anderledes end jord.
Sådan gør du:
- Rengør rødderne på din plante, så de er nogenlunde fri for jord. Fjern samtidig rådne rødder.
- Lad rødderne tørre en smule inden du planter.
- Hvis drænhullerne er for store, så dæk bunden med et form for net.
- Hæld lidt Lechuza pon i bunden af din potte og placer planten ovenpå.
- Fyld derefter potten op med pon, og gerne helt op til kanten.
Har din plante brug for støtte, skal du sikre dig at du kun bruger plantestøtter, som er lavet i et uorganisk materiale som fx plastic eller metal, da de ellers vil mugne.
Hvis du alligevel får problemer med mug, kan du sprøjte ovenpå ponen med lidt brintoverilte, skære ned for vandingen og ellers bruge en lille ventilator for at øge luftcirkulationen omkring planten.
Hvor ofte skal jeg vande?
Du skal vande lige så ofte som du plejer, som hvis din plante stod i jord. For at finde ud af om din plante mangler vand, kan du tjekke om der er kondens på indersiden af plastpotten eller du kan bruge en finger til at mærke om ponen føles våd eller tør - ligesom du ville gøre med planter i jord. Så længe der er kondens, er der fugt nok i potten. Du kan også se på farven om pon er tørt eller vådt. Når det er tørt, får pon nemlig en mere grålig farve.
Planter i semihydrokultur
Hvis du ønsker, at din plante skal vokse i semihydrokultur, og du bruger selvvandingspotter, bør du ikke bruge vandreservior til at starte med. Planten skal have tid til at vænne sig til pon, og rødderne skal være vokset ned til vandreservoiret. Vand fra oven de første par uger og lade vandet løbe ud af drænhullerne. Herefter kan du teste om planten er klar, ved at fylde vandreservoiret halvt op, og tjekke om vandet absorberes af planten i løbet af de næste par dage. Gør planten det, kan du begynde at fylde reservoiret helt op.
Hvis din plante før har stået i semihydrokultur, er det ikke nødvendigt med tilpasning, og du kan bruge vandreservoiret med det samme.
Du vil måske opleve at din plante i starten smider et blad eller to, men der er ingen grund til panik. Giv blot din plante lidt tid (og kærlighed) til at vænne sig til pon.
Gødning
I Lechuza pon er der tilsat gødning til de første 6 måneder. Herefter bør du regelmæssigt tilføje flydende gødning, så planten får de næringsstoffer den har brug for.
Kommentarer
Melene Johnson:
Jeg købet Pon i vores lokale havecenter og plantede min Fredslilje over i den. Den stod tidligere i selvvandings potte med jord. Men vi havde mange små fluer fra tid til anden. Derfor skiftede jeg til Pon. Planten er mindst 6 år gammel og meget stor. Jeg havde ikke vandet ved omplantningen. I dag hang planten så med hovedet, den blev vandet fra oven som beskrevet her på siden. Nu er jeg spænd på om planten overleder med Pon.
Camilla:
Det var da fint min lille guide kunne bruges som inspiration her 😆